Rapportage
CO2-uitstoot 2023
Wat we doen, doen we goed. Voor het tweede jaar op rij brengen we, naast de impact van onze reisbewegingen en ons eigen verbruik, ook de impact van onze materialen en middelen in kaart. Dankzij deze informatie kunnen we bepalen waar we de meest duurzame impact maken. In 2023 hebben we ons gericht op het terugdringen van de grondstoffen die we het meest verbruiken: plastic en textiel. De eerste resultaten zijn inmiddels zichtbaar en resulteren in een vermindering van onze CO2-uitstoot. Dit brengt ons weer een stap dichter bij ons doel: in 2030 hebben we onze CO2 uitstoot met 55% gereduceerd.
Doelen 2030
Zijn we volledig circulair
We houden onze materialen in de keten en gebruiken gerecyclede en hernieuwbare grondstoffen om ons verbruik terug te dringen.
Hebben we onze CO2-uitstoot met 55% gereduceerd
We gebruiken hiervoor het jaar 2019 als startpunt.
Bewegen we 100% schoon
We bewegen schoon naar, van en tijdens ons werk. Dit doen we onder andere door ons wagenpark te elektrificeren.
Totale CO2e*-uitstoot 2023
22 ton CO2 per miljoen omzet
1,59 ton CO2 per FTE
In 2023 is onze totale CO₂-uitstoot gedaald ten opzichte van 2022, ondanks een lichte stijging in het verbruik per FTE. Deze toename is het gevolg van hogere vervoerskosten en een hoger gebruik van grondstoffen. De resultaten tonen aan dat we stappen zetten in de juiste richting, terwijl er tegelijkertijd ruimte blijft om ons verbruik per medewerker verder te reduceren en onze duurzaamheidsdoelen te blijven realiseren.
* CO₂-equivalenten (CO2e) zijn een maateenheid voor het effect van verschillende broeikasgassen op het klimaat. Door verschillende emissies om te rekenen naar de equivalente hoeveelheid van koolstofdioxide (CO2), kunnen hun effecten met elkaar worden vergeleken.
Totale uitstoot
681 ton CO2-uitstoot bespaard t.o.v. 2022
Reisbewegingen
We meten de CO2-uitstoot die vrijkomt in onze reis naar, van en tijdens ons werk. Denk bijvoorbeeld aan de uitstoot van onze leaseauto's of het gebruik van openbaar vervoer.
5.422 ton
Totale CO2-uitstoot reisbewegingen
Tijdens de gebruiksfase
Wat wij doen om reisbewegingen te reduceren
In 2023 zien we een afname van zakelijke reizen en het gebruik van het openbaar vervoer, en tegelijkertijd een toename in het gebruik van leaseauto’s. Vanaf 2024 zijn deze leaseauto’s elektrisch voor onze medewerkers in ondersteunende diensten. De bedrijfswagens en leaseauto's van onze leidinggevenden op de werkvloer komen aan bod in 2025. Ons doel is om het wagenpark volledig te elektrificeren.
Lease
auto's
3.763 ton CO2-uitstoot
Reisbewegingen
schoonmakers
1.271 ton CO2-uitstoot
Zakelijk
reizen
278 ton CO2-uitstoot
Openbaar vervoer
109 ton CO2-uitstoot
Eigen verbruik
We meten de CO2-uitstoot die vrijkomt tijdens het gebruik en verbruik van én op onze kantoren. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van elektriciteit of het verbruik van printpapier. Voor wat betreft het eigen verbruik van Asito zijn de reducties mooi in lijn met de doelstelling om in 2030 55% van de CO2-uitstoot te hebben gereduceerd t.o.v. 2022.
87 ton
Totale CO2-uitstoot eigen verbruik
Wat wij doen om ons eigen verbruik terug te dringen
In 2023 zien we een daling van ons elektriciteits- en gasverbruik. Dit komt doordat we twee oude kantoorpanden hebben gesloten en twee nieuwe hebben geopend. Deze kantoren zijn energieneutraal dankzij groene energie en de compensatie van ons aardgasverbruik. Sinds 2023 zijn we in staat ons afvalverbruik nog nauwkeuriger te meten. Er is een toename van beschikbare gegevens wat heeft geleid tot een hogere gerapporteerde uitstoot. Deze inzichten kunnen we benutten om ons bedrijfsafval te verminderen en ons scheidingspercentage te verbeteren.
Elektriciteit
40 ton CO2-uitstoot
Verwarmen
18 ton CO2-uitstoot
Bedrijfsafval
19 ton CO2-uitstoot
Printpapier
8 ton CO2-uitstoot
Drinkwater
1 ton CO2-uitstoot
Grondstoffen verbruik
We meten de CO2-uitstoot die voortkomt uit de grondstoffen die wij verbruiken. Denk bijvoorbeeld aan de plastics in onze afvalzakken en het textiel van onze bedrijfskleding. We zijn gestart met het terugdringen van de grondstoffen die we het meeste verbruiken: plastic en textiel. De komende jaren brengen we stap voor stap de andere grondstoffen in kaart.
Totaal 1.320 ton
** CO2-uitstoot ontstaan tijdens de winning van grondstoffen, productie en logistiek.
Wat wij doen om ons grondstoffen verbruik terug te dringen
We verminderen ons verbruik van materialen en middelen, en zetten in op gerecyclede en hernieuwbare grondstoffen. Dit doen we samen met onze collega's, klanten, leveranciers en de markt. In 2023 toont onze grondstoffen verbruik een aanzienlijke afname ten opzichte van 2022, maar dit wordt deels verklaard door een aangepaste berekeningsmethode. In 2022 waren de cijfers gebaseerd op een geëxtrapoleerd overzicht van vier maanden, dit kwam door de overgang naar een nieuwe leverancier. De cijfers voor 2023 zijn gebaseerd op een volledig jaaroverzicht van daadwerkelijk ingekochte materialen, waarvan 80% is onderzocht. Per categorie is de 80-20 regel toegepast op basis van aantallen: artikelen die samen goed zijn voor 80% van het totaal aantal bestelde artikelen binnen een categorie behoren tot de onderzoek scope.
77% plastic
23% textiel
1.021 ton plastic
Tijdens de winning van grondstoffen, productie, logistiek en afvalverwerking.
Wat wij doen om plastic verbruik te reduceren
We zijn voortdurend op zoek naar materialen en middelen die milieuvriendelijker zijn. We onderzoeken mogelijkheden om onze lege plastic verpakkingen te recyclen en te hergebruiken, ontwikkelen schoonmaakmethoden die duurzaam zijn en evalueren kritisch ons gebruik. Als er geen duurzame alternatieven beschikbaar zijn, dagen we de markt uit en werken we samen aan circulaire concepten. Bovendien is het aandeel gerecycled plastic (r-HDPE) in ons totale ingekochte gewicht gestegen van 19% in 2022 naar 78% in 2023, wat een belangrijke stap is in onze verduurzaming.
Afvalzakken
Ten opzichte van 2022 is het aantal afvalzakken met gerecycled materiaal toegenomen, terwijl het totale primaire plasticverbruik is afgenomen. Naast dat we hier mee een mooie stap maken in onze circulaire doelstelling, toont dit aan dat het gebruik van afvalzakken met gerecycled materiaal een positieve impact heeft op onze CO₂-voetafdruk.
Schoonmaak materialen
In 2023 hebben we geen focus gelegd op schoonmaak materialen omdat hier in geen duurzame marktontwikkelingen hebben plaats gevonden.
Flacons, flessen en cans
In 2023 hebben we bij flacons, flessen en cans meer gerecycled plastic en plantaardige materialen ingezet, waardoor onze milieu-impact aanzienlijk is verminderd. Waar in 2022 nog geen gebruik werd gemaakt van gerecycled plastic of plantaardig materiaal, was dit in 2023 al 32% van het ingekochte materiaal.
Handschoenen
In 2023 zijn we, via de KVK-challenge samen met CSU, een samenwerking gestart met Gloovy voor de doorontwikkeling van circulaire handschoenen.
299 ton textiel
Tijdens de winning van grondstoffen, productie en logistiek.
Wat wij doen om textiel verbruik te reduceren
We hebben in 2023 volop gewerkt aan het testen en ontwikkelen van circulaire bedrijfskleding, met als doel ons textielgebruik te verduurzamen. Daarnaast hebben we actief de marktontwikkelingen op het gebied van schoonmaaktextiel gevolgd om innovatieve en duurzame oplossingen te integreren in onze bedrijfsvoering. In 2024 zullen we ons aanbod in circulaire werkkleding verder door ontwikkelen. Daarnaast richten we ons op het verduurzamen en circulair maken van ons schoonmaaktextiel om de impact op het milieu verder te verminderen.
Bedrijfskleding
In 2023 hebben we intensief gewerkt aan het de doorontwikkeling van duurzame bedrijfskleding. In 2024 zijn de eerste kledingstukken door eindgebruikers getest. Door het gebruik van innovatieve en circulaire materialen te gebruiken, verwachten we niet alleen een significante verlaging van de CO₂-uitstoot, maar ook een aanzienlijke vermindering van water- en landgebruik. Dit zal zichtbaar zijn in de rapportage van 2025.
Schoonmaaktextiel
In 2023 zijn er geen duurzame product innovaties in schoonmaaktextiel op de markt gekomen. De afname in kg CO2-uitstoot is te wijten aan de aangepaste berekeningsmethode zoals benoemd in de inleiding van ons grondstofverbruik.
Zo brengen we ons verbruik in kaart
Om te bepalen waar we impact kunnen maken, moeten we weten wat we verbruiken. Met behulp van de duurzaamheidssoftware SmartTrackers brengen we onze CO2-uitstoot in kaart. Op deze manier kunnen we de juiste data met elkaar vergelijken en bepalen welke duurzame alternatieven de meeste impact maken. Zo kunnen we blijven sturen op onze doelen en houden we inzicht in de voortgang. Onderstaande thema’s zijn meegenomen in deze CO2 rapportage.
Aanpak
We pakken duurzame thema’s op waar we het verschil mee maken. Op de korte én de lange termijn. Dat betekent keuzes maken. Niet alles tegelijk, maar wat we doen, doen we goed. De komende jaren richten we ons op textiel, water en energieverbruik tijdens onze schoonmaakdienstverlening.
Planning
Naast de impact van onze reisbewegingen en het gebruik en verbruik op onze kantoren, hebben we voor het tweede jaar op rij de impact van onze materialen en middelen in kaart gebracht. Hoewel we trots zijn op de voortgang in de reductie van onze CO₂-uitstoot ten opzichte van 2022, beseffen we dat er nog stappen te zetten zijn. De thema’s pakken we zorgvuldig en stap voor stap aan, omdat we geloven dat duurzame vooruitgang alleen mogelijk is door het grondig en goed te doen.
In 2024 blijven we gefocust op het verminderen van onze milieu-impact, met bijzondere aandacht voor productgroepen waar we de meeste impact op kunnen maken. In 2025 staat het integreren van water- en energieverbruik als nieuw onderdeel van onze CO₂-rapportage op de planning, waarmee we opnieuw een belangrijke stap zetten richting volledig inzicht en verdere verduurzaming. En gaan we aan de slag met de ontwikkeling van klant specifieke CO2 rapportages.
Textiel
In 2024 richten we ons op het verminderen van de milieu-impact van onze bedrijfskleding en ons schoonmaaktextiel.