bekijk

Vitaal aan het werk bij Asito: Yvonne vertelt

Yvonne Vos is één van de drie adviseurs duurzame inzetbaarheid bij Asito. Zij helpt collega’s om gezond, fit en energiek naar het werk te gaan. Haar missie is duidelijk: “Mijn doel is dat alle medewerkers mentaal en fysiek gezond zijn en met plezier naar het werk gaan.” Ze streeft ernaar dat medewerkers niet alleen gezond en fit blijven, maar ook met energie en voldoening hun werk kunnen doen. Zoals Yvonne benadrukt: “De mensen vormen de belangrijkste kracht binnen Asito. Als het goed gaat met de medewerkers, straal je dat uit naar buiten.”

Vitaliteitsweek bij Asito

Vitaliteit: meer dan alleen beweging

Vitaliteit wordt vaak geassocieerd met gezond eten en voldoende beweging, maar volgens Yvonne is dat slechts een deel van het verhaal. “Vitaliteit is veel breder dan alleen fysieke gezondheid. Er zijn talloze factoren die bepalen of je vitaal naar je werk gaat,” legt ze uit. “Het gaat ook over je werk-privébalans, de omgang met collega’s en leidinggevenden, en de kansen die je krijgt om jezelf te ontwikkelen. Het begint met het versterken van het welzijn van onze mensen. Dat gaat verder dan gezond eten en bewegen; het vraagt om een bredere aanpak van vitaliteit.” Asito biedt daarom verschillende vormen van ondersteuning om medewerkers te helpen zich op meerdere vlakken te ontwikkelen.

Brede ondersteuning voor welzijn

Asito biedt veel ondersteuning aan medewerkers die dat nodig hebben. Yvonne legt uit: “Bij mentale klachten kan psychische ondersteuning voor sommige schoonmakers een uitkomst zijn. Wij kunnen dit voor hen regelen. Maar ook in andere situaties kan Asito helpen. “Bij fysieke klachten of privékwesties, zoals rouwverwerking of mantelzorg, kunnen we ondersteuning bieden. Ook financiële uitdagingen hebben impact op je vitaliteit. Met het interne programma Grip op je Geld wil Asito de schaamte rondom geldproblemen doorbreken. Via budgetcoaches helpen we collega’s weer grip te krijgen op hun financiën.”

Daarnaast biedt Asito volop mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling. Er zijn opleidingen en trainingen beschikbaar, zowel voor professionele groei binnen het bedrijf als voor bredere kansen op de arbeidsmarkt. “Het is gewoon leuk en belangrijk om jezelf te ontwikkelen, en je vergroot daarmee je kansen, zowel binnen Asito als daarbuiten. En dat gun ik iedereen,” zegt Yvonne.

Eigen regie nemen

Volgens Yvonne is het opbouwen van een vertrouwensband met mensen essentieel: “Persoonlijk contact en aandacht zijn enorm belangrijk. Een vitale levensstijl is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Maar door met mensen in gesprek te gaan en hen bewust te maken van hun eigen kracht, kun je al veel bereiken,” vertelt ze. Vaak zijn het kleine stappen die leiden tot meer energie op het werk, en Yvonne moedigt iedereen aan om de regie in eigen handen te nemen. “Het is belangrijk dat mensen zich realiseren hoeveel invloed ze zelf hebben. Neem je bijvoorbeeld voldoende tijd voor ontspanning en hobby’s? Dat is een vorm van regie nemen over je vitaliteit.”

Persoonlijke begeleiding

Leidinggevenden spelen een cruciale rol in het welzijn van medewerkers. Yvonne werkt nauw met hen samen, omdat zij vaak het beste zicht hebben op hoe het met hun teamleden gaat. “Leidinggevenden kunnen advies vragen over duurzame inzetbaarheid, zowel voor individuele medewerkers als voor het hele team. Als adviseur duurzame inzetbaarheid kan ik hen hierin bijstaan.” Soms komen er complexe situaties naar voren die wat meer persoonlijke begeleiding vragen, zoals een medewerker die overweegt eerder te stoppen met werken vanwege mantelzorgtaken. “In zo’n geval gaan we eerst in gesprek om te achterhalen wat er werkelijk speelt,” zegt Yvonne. “In plaats van direct te kiezen voor een oplossing zoals stoppen, bekijken we of er een andere oplossing is die beter past,  zoals extra verlof of aanvullende ondersteuning. Er is vaak zoveel meer mogelijk om mensen te helpen. Maar niet iedereen is op de hoogte van alle opties. Ik vind het fantastisch als ik kan helpen met oplossingen die zowel voor de werknemer als de werkgever de beste uitkomst bieden.”

Een mensgerichte aanpak

Bij Asito staat het welzijn van medewerkers centraal. Met een breed scala aan ondersteunende programma’s en een focus op persoonlijke groei en vitaliteit zorgt het team duurzame inzetbaarheid ervoor dat medewerkers fit, energiek en met plezier naar hun werk gaan. Zoals Yvonne zegt: “Vitale medewerkers zijn niet alleen fitter en energieker, maar ook veerkrachtiger, productiever en creatiever. Dat heeft een positieve uitwerking op het hele bedrijf.”

Wil je meer weten over de mensgerichte aanpak van Asito?

Neem contact op met een van onze adviseurs duurzame inzetbaarheid.

deel dit bericht op