Tot je enkels in de plastic bekertjes
Als bezoeker bezocht Mart Oude Nijeweeme al verscheidene festivals, maar nog nooit deed hij dat door de ogen van de schoonmaakkracht. Tot begin deze maand, toen de communicatiemedewerker bij Fields of Joy getuige was van de eerste festivalschoonmaak van Asito. Hij schreef er een blog over.
66 eurocent betalen voor de troep die je achterlaat op een festival. Het klinkt idioot, maar daar denken ze in Amsterdam anders over. Daar betalen festivalgangers sinds vorig jaar mee aan het schoonmaken van het festivalterrein. Dat dit idee afkomstig is van de Partij voor de Dieren is niet eens verwonderlijk, als je ziet hoe sommige mensen zich gedragen.
"Zo bestelt een goede vriend van mijn broer tijdens de jaarlijkse Volksfeesten in het dorp vaak niet één maar twee blaadjes bier aan de bar. Één voor mijzelf en één voor het publiek", zegt hij dan trots. Je kunt raden wat er gebeurt als het nummer Liquido van Narcotic vervolgens wordt gedraaid. Nu vind ik de situatie in een feesttent niet te vergelijken met een festivalterrein, waarbij vaak recreatieplassen worden aangedaan en aan strenge milieueisen moet worden voldaan.
Zelf was ik begin deze maand bij Fields of Joy, een kleinschalig festival in het Twentse Oldenzaal. Nee, niet om biertjes te nuttigen met vrienden, maar om een dag mee te lopen met mijn collega's van Asito. Sinds dit jaar mogen wij ons namelijk schoonmaakpartner van Fields of Joy noemen, en daar zijn we maar wat trots op. Ons eerste festival!
Opruimobers
Door de hele dag zichtbaar aanwezig zijn op het terrein hoopten we mensen aan te sporen twee keer na te denken voordat ze hun lege bekertje op de grond zouden gooien. Daarvoor hadden we speciale opruimobers ingehuurd die, zoals je gewend bent van een ober, met dienbladen het festivalterrein schoon hielden. Een stukje bewustwording wat een schone omgeving met je doet. Want, schoonmaken doe je samen. De sfeer kan nog zo relaxt zijn, de omgeving nog zo mooi, het weer zo zacht: niemand staat graag tot zijn enkels in de plastic bekertjes en kartonnen bierhouders.
Ja, ook ik bezoek geregeld een festival. Zo'n drie á vier keer per jaar trek ik met een aantal vrienden en onze campingspullen door het land om even aan de zorgen te ontsnappen. Heel eerlijk, ook ik gooi mijn prutje met hetzelfde gemak op de grond. Wetende dat het toch wel opgeruimd wordt.
Bekerloterij
Daar hadden ze in Oldenzaal iets op bedacht. Een heuse bekerloterij. Wanneer je je drinkbeker na gebruik inleverde bij de daarvoor ingerichte inleverpunten ontving je een lot, om vervolgens met de loten kans te maken op vrijkaarten voor de volgende editie. Hoeveel lege bekers de actie exact heeft opgeleverd is mij even ontgaan, maar ik kan je verzekeren dat ik nog nooit zoveel mensen iets van de grond heb zien pakken tijdens een festival. Ik denk in het vervolg wel twee keer na voordat ik mijn lege drinkbeker op de grond gooi.