bekijk

Dag van de Duurzaamheid: het duurzame verhaal van Asito

10 oktober is de Dag van de Duurzaamheid. Bij Asito werken we elke dag aan een betere leefomgeving. Beter betekent niet alleen schoner, maar ook socialer en duurzamer. Duurzaamheid wordt een steeds belangrijker thema. “Bij Asito, maar ook bij klanten, leveranciers en medewerkers”, vertelt Jose Albring, innovatiemanager duurzaamheid bij Asito. Ze deelt meer over het duurzaamheidsbeleid.

Laten we het goeddoen!

We gebruiken met z’n allen elk jaar meer grondstoffen dan onze aarde kan produceren. Dat is niet langer houdbaar. Asito gaat verspilling actief tegen en beperkt haar ecologische voetafdruk. Samen willen we het goed doen voor onze klanten, collega’s én de wereld waarin we leven. De duurzame initiatieven die er al waren in de organisatie werden vorig jaar gebundeld in een duurzaamheidsbeleid. “We moeten in actie komen. En daar hebben we elkaar voor nodig: leveranciers, medewerkers, misschien zelfs conculega’s”, licht Jose toe. Jose was vanuit haar vorige functie betrokken bij het ontwikkelen van duurzame concepten bij grote landelijke opdrachtgevers, zoals Nationale-Nederlanden. Die concepten gaat ze nu breder doorvoeren in de organisatie.

Duurzamere schoonmaakdienstverlening

Het duurzaamheidsbeleid van Asito bevat duurzame thema’s die het verschil maken. We doen niet alles tegelijk, maar wat we doen, doen we goed. We putten de aarde uit en moeten veel meer naar een circulaire economie. Dat is onze doelstelling: in 2030 werken we volledig circulair. Stap voor stap maken we onze schoonmaakdienstverlening bij onze opdrachtgevers duurzamer. Denk daarbij aan materialen, middelen en machines. In deze zoektocht hebben we de keten nodig. Dat begint met een nulmeting, waarbij we onze leveranciers om gedetailleerde informatie vragen over de producten. Zo krijgen we bijvoorbeeld inzicht in hoeveel plastic, textiel en papier we op jaarbasis verbruiken.

Kritisch naar het proces kijken

We vragen onze leveranciers om mee te denken over duurzame alternatieven. Maar voordat we daarover in gesprek gaan, brengen we eerst het proces in kaart. Niet of minder gebruiken is namelijk de grootste winst die je kunt behalen. Denk bijvoorbeeld aan afvalzakken. Uit de nulmeting bleek dat we jaarlijks 21 miljoen stuks afvalzakken gebruiken. Dat is bijna 380.000 kilo plastic! We stellen kritische vragen: waar gebruiken we allemaal een afvalzak voor? Hoevaak wordt hij verwisseld en is dat altijd nodig? Jose: “Wat je niet nodig hebt, is directe duurzame winst. Het is goed om je bij ieder proces af tevragen of het anders kan. Niet aan de achterkant klakkeloos overstappen op gerecyclede zakken. Maar eerst aan de voorkant onderzoeken hoe we minder kunnen verbruiken. Kritisch naar het proces kijken kan al een groot verschil maken.”

Pas daarna kijken we naar duurzame alternatieven met minder milieu-impact en waarmee we het grondstoffenverbruik terugdringen. Zo realiseert Asito al tussen de 85 en 90 procent plasticreductie bij verschillende opdrachtgevers met het bag in box-retourprogramma en de ontkalker in hervulbare flacons.

Hoogwaardige recyclestroom

Het thema textiel staat volgend jaar centraal. We zetten nu al mooie eerste stappen op het gebied van circulaire bedrijfskleding. In het ontwerpproces en de eerste samples stellen we onszelf de volgende vragen: wat is er technisch gezien mogelijk? Hoe ontwerpen we de kleding zo duurzaam mogelijk? Welke afwerking past hierbij? Hoe zorgen we ervoor dat de verwaarding van deze kleding zo hoog mogelijk is? En kunnen we dit proces lokaal inrichten? “Ons doel is afgedragen kleding op minimaal hetzelfde niveau hergebruiken en het zolang mogelijk in de keten houden. Pas als het echt niet anders meer kan, wordt de kleding een poetsdoek en uiteindelijk isolatiemateriaal”, legt Jose uit.

Dag van de Duurzaamheid

Ook intern staat duurzaamheid op de agenda. Zoals het verder verduurzamen van het wagenpark en schoner bewegen. Het onderwerp leeft ook steeds meer bij medewerkers op de werkvloer. “Collega’s komen vanuit zichzelf met vragen over duurzamere alternatieven. Dat is heel mooi om te zien”, vertelt Jose trots. De Dag van de Duurzaamheid is een mooi moment om stil te staan bij alle stappen die Asito zet op het gebied van duurzaamheid. En een mooie aftrap voor wat er nog gaat komen. Jose: “Vandaag nemen we onze collega’s mee in onze duurzaamheidsambities. Waar staan we, wat gaan we de komende jaren doen en wat kunnen collega’s zelf doen? Naast inzicht geven willen we ze ook inspireren en motiveren om hier zelf mee aan de slag te gaan. Want we kunnen het niet alleen,we moeten het echt met z’n allen doen.”

mobiel icon
mail icon
deel dit bericht op