bekijk

Asito zorgt voor wereldprimeur met UV-C Desinfectie robot SAM bij Universitair Dierenziekenhuis

In Utrecht staat het grootste universitaire dierenziekenhuis van Europa (en dus ook Nederland). Een omgeving waar onze schoonmakers graag werken, het is dynamisch, interessant en nooit saai. De schoonmakers in het dierenziekenhuis hebben er een heel bijzondere collega bij: UV-C desinfectie Robot SAM. We gingen in gesprek met onze collega’s Linda Beeke, ketencoördinator, Abdel Zantar, objectleider en voorwerker Tugba Sahinkaya over het belang van desinfecteren en de eerste ervaring met Robot SAM. Daarnaast spraken we met Robot SAM expert Mark van de Vrede van Loop Robots over de implementatie bij het dierenziekenhuis.

Wereldprimeur robot SAM bij dierenziekenhuis

Diergeneeskunde

Sinds mei 2024 is er een pilot gestart met robot SAM in het dierenziekenhuis en dat is een wereldprimeur. Nergens anders in de wereld is een UV-C desinfectierobot werkzaam in een dierenziekenhuis. Linda, ketencoördinator bij Asito vertelt: “Bij desinfectie door middel van UVC worden micro-organismen afgedood zonder desinfectiemiddelen te gebruiken. Dit past erg goed binnen het kader van duurzaamheid en duurzame inzetbaarheid en daarom wilden we onderzoeken of UV-C desinfectie een effectieve en efficiënte methode is voor het desinfecteren van de operatiekamers voor diergeneeskunde.”

Handmatig desinfecteren  

Diergeneeskunde is een hele specifieke markt die niet direct te vergelijken is met menselijke geneeskunde. In ziekenhuizen voor mensen is de omgeving meestal beter gecontroleerd en schoon, met minder organisch materiaal dat desinfectie kan belemmeren. Het handmatig desinfecteren van ruimten is tijdrovend, zwaar werk en moet vaak meerdere keren per dag uitgevoerd worden. Hierdoor kan het leiden tot methodefouten met besmetting of zelfs infecties als gevolg, waardoor dieren ziek worden of zelfs komen te overlijden. Daarnaast kunnen desinfectiemiddelen - afhankelijk van het gebruikte desinfectans - bij (herhaaldelijk) gebruik leiden tot de ontwikkeling van resistentie, residuvorming en tot gezondheidsklachten bij de medewerkers die ermee moeten werken.

Tugba doet de voorreiniging van de OK-ruimte
Tugba doet de voorreiniging van de OK-ruimte

UV-C desinfectie met robot SAM  

Het voordeel van robot Sam is dat het desinfectieproces wordt geautomatiseerd waardoor het proces sneller, veiliger en digitaal controleerbaar wordt. Het probleem van schaduwvorming  wordt grotendeels vermeden en door de verschillende veiligheidssystemen die zijn ingebouwd wordt ook de veiligheid beter gewaarborgd. Tugba Sahinkaya benadrukt de efficiëntie die robot SAM biedt: “Door SAM in te zetten, kunnen we veel handelingen elimineren. Het hele protocol, zoals het aantrekken van speciale pakken, het desinfecteren van de ruimte met chloor, douchen en het wisselen van kleding, is niet meer nodig. Dit stelt ons in staat om sneller te starten met de eerste reiniging in de volgende OK-ruimte.”  

Abdel Zantar voegt hieraan toe: “Een ander belangrijk voordeel is dat de OK-ruimte direct na het desinfecteren door de robot kan worden gebruikt. Voorheen, wanneer we met chemische middelen zoals chloor desinfecteerden, moest de ruimte een uur lang gesloten blijven vanwege gezondheidsrisico’s voor zowel patiënten als medewerkers. Dankzij robot SAM gebruiken we nu minder van dit soort chemische middelen.”

Medewerkster Asito start Robot SAM
Tugba start robot SAM via de iPad

Praktijktest

In het begin was de implementatie van SAM even wennen. De robot wordt bestuurd met een iPad en moet elke ruimte eerst leren kennen, hij scant de ruimte door meerdere rondjes te rijden in de ruimte. De schoonmaker krijgt een foutmelding op de iPad als dit niet goed is gegaan. Na de desinfectie geeft de robot een melding via de iPad dat de desinfectie is afgerond. Dan mag de schoonmaker de ruimte binnen treden en zetten ze de robot terug aan de lader. “We benadrukken dat de robot een apparaat is en geen vervanger van de schoonmakers. Het proces blijft tweeledig: er wordt eerst gereinigd om zichtbaar vuil te verwijderen, waarna de robot de ruimte desinfecteert. Deze technologie is getest en gevalideerd door onder andere het Radboud UMC en het UMCG.” aldus Mark van de Vrede van Loop Robots.

Robot SAM in actie

Hoe nu verder?

Linda: “Momenteel wordt de pilot uitgevoerd op de gezelschapsdierenafdeling, maar we willen dit graag uitbreiden naar andere afdelingen. Er zijn plannen om kennissessies te organiseren voor andere afdelingen, en er is al interesse getoond door de apotheek voor de cleanrooms en de OK-ruimtes van de paardenafdeling. Gedurende een jaar zullen we op deze afdeling samenwerken om het gebruik van chemische middelen te toetsen en te verminderen.” Abdel benadrukt het belang van continu contact tussen het team en de klant: “Een robot is een flinke investering, maar heel waardevol voor onze schoonmakers. Ons team kijkt nu anders naar robots; ze zien het als een hulpmiddel. Niet alleen helpt het om veiliger te werken, het zorgt er ook voor dat de schoonmakers minder in aanraking komen met desinfectiemiddelen. We tillen daarnaast de kwaliteit van de schoonmaak naar een hoger niveau, dus het is echt een win-win situatie.”

Meer weten over UV-C desinfectie robot SAM?

Neem contact op met Bram Mensink, Innovatiemananger.

deel dit bericht op