VGZ is de eerste klant van Asito in circulaire bedrijfskleding
Duurzaamheid is niet iets wat je alleen doet. Het vraagt om samenwerking, innovatie en de bereidheid om anders te denken. Bij Asito geloven we dat échte impact ontstaat wanneer we samen met onze klanten stappen zetten richting een circulaire economie. Daarom zijn we trots op onze samenwerking met VGZ, waar bij we als eerste Asito klant onze nieuwe circulaire bedrijfskleding introduceren.

Namen van links naar rechts: Alex Postma, Skender Imeraj, Lieke Jenniskens, Kim Strabac, Rania Rofaeil, Ackelien Hageman, Cynthia de Groot, José Albring, Hellen van Rees, Bianca Gerrits, Miranda de Jonge, Astrid Zandvliet, Sjoerd Konter.
We spraken met Sjoerd Konter, facility manager bij HEYDAY, Lieke Jenniskens, leverancier en contractmanager voor VGZ, José Albring, duurzaamheidsmanager en Miranda de Jonge, projectleider bij Asito, over de lancering van deze circulaire bedrijfskleding. Wat maakt VGZ de ideale launching customer? Welke impact heeft deze stap op onze medewerkers en het milieu? En hoe kijken we samen naar de toekomst van duurzame facilitaire dienstverlening?
VGZ en Asito: een perfecte match voor duurzaamheid
VGZ en HEYDAY zetten zich al jarenlang in voor duurzame veranderingen binnen hun organisatie. Van het verduurzamen van kantoorlocaties tot het verminderen van afvalstromen: elke stap telt. “Duurzaamheid zit verankerd in het beleid van VGZ. We streven naar circulaire oplossingen in al onze facilitaire processen, en bedrijfskleding is daarin een belangrijke factor,” vertelt Sjoerd Konter. Voor VGZ en HEYDAY is het niet alleen belangrijk om te verduurzamen, maar ook om samen te werken met partners die dezelfde ambities delen. “Met Asito hebben we een partner die continu meedenkt over hoe we duurzaamheid naar een hoger niveau kunnen tillen. De introductie van circulaire bedrijfskleding is hier een perfect voorbeeld van,” voegt Lieke Jenniskens toe.
Wat maakt deze bedrijfskleding circulair?
Het project begon met het idee om de productie van bedrijfskleding terug te halen naar Twente, met daarbij de focus op duurzaamheid. Het initiatief kwam van Alex Postma, directeur van Dirksen Bedrijfskleding. Wat maakt circulaire bedrijfskleding anders dan traditionele werkkleding? Het grote verschil zit in de materialen en het productieproces. De kleding is ontworpen door ontwerpster Hellen van Rees en is gemaakt van gerecyclede en hernieuwbare materialen door Enschede Textielstad, zonder concessies te doen aan kwaliteit en draagcomfort. José Albring licht toe: “De productie verbruikt minder water en energie, en aan het einde van de levenscyclus wordt de kleding opnieuw verwerkt tot nieuwe textielproducten. Zo voorkomen we onnodig afval en dragen we bij aan een circulaire economie.”
Het ontwikkelen van circulaire bedrijfskleding is een proces van testen, verbeteren en doorontwikkelen. José Albring vertelt: “We wilden kleding die niet alleen duurzaam is, maar ook prettig zit en praktisch is voor onze schoonmakers. Dat betekende veel testfasen: Zit het comfortabel? Kunnen medewerkers zich er goed in bewegen? Dit waren belangrijke vragen in het proces.”

De eerste reacties: trots en comfort gaan hand in hand
Inmiddels dragen de eerste acht schoonmaakmedewerkers bij VGZ in Arnhem hun nieuwe circulaire bedrijfskleding – en de eerste ervaringen zijn positief. "Ze zeggen dat het lekker zit, dat het ademend is en vooral dat het er professioneel uitziet. Dat laatste vinden ze belangrijk, want ze werken in een zakelijke omgeving," vertelt Miranda de Jonge, projectleider Asito bij VGZ.
Maar naast comfort is er ook een gevoel van trots. “Medewerkers geven aan dat ze het mooi vinden dat ze bijdragen aan een duurzame oplossing. Het is niet zomaar bedrijfskleding, maar een stukje innovatie waar ze deel van uitmaken.” Dat gevoel van betrokkenheid bij duurzaamheid is precies wat Asito wil bereiken. “We willen niet alleen duurzame keuzes maken als organisatie, maar ook bewustzijn creëren onder onze medewerkers,” zegt José. “Hoe meer mensen zich hiervan bewust zijn, hoe groter de impact die we samen kunnen maken.”
Een circulaire toekomst: wat is de volgende stap?
De implementatie van circulaire bedrijfskleding bij VGZ is een belangrijke stap, maar het is pas het begin. "We gaan deze ervaring gebruiken om circulaire bedrijfskleding op meer locaties in te voeren," vertelt José. “Ons doel is om dit uiteindelijk bij alle klanten te implementeren en bij te dragen aan onze duurzaamheidsambities voor 2030.”
Ook wordt er gewerkt aan een retourproces waarbij we kleding die overbodig wordt (bijvoorbeeld door uitdiensttreding van een medewerker) innemen. Na beoordeling op representativiteit en indien nodig kleine herstelwerkzaamheden, is de kleding klaar voor een 2e gebruiksronde. “Kleding die versleten is, wordt gerecycled en opnieuw in het textielproces ingebracht . Daar werken we nu hard aan,” zegt José.
Bij VGZ zijn ze in ieder geval enthousiast over de samenwerking. "We vinden het belangrijk dat onze leveranciers dezelfde duurzaamheidsdoelen nastreven als wij. Asito laat zien dat ze echt stappen zetten en dat waarderen we enorm,” zegt Sjoerd Konter. Duurzaamheid zit in de kleine keuzes die we elke dag maken. Met circulaire bedrijfskleding zet Asito weer een stap vooruit – samen met klanten zoals VGZ, die net zo ambitieus zijn over een duurzame toekomst.
Meer weten?
Wil je meer weten over de circulaire bedrijfskleding en hoe Asito samen met haar klanten werkt aan een duurzame toekomst? Neem contact met ons op!
Meer weten over circulaire bedrijfskleding?
Neem contact op met José, duurzaamheidsmanager.
