bekijk

Schoonmaker én mangatwacht, bij Asito kan het

Met breed opgeleide schoonmaakkrachten bevordert Asito de veiligheid, continuïteit én efficiëntie voor grote industriële bedrijven als Vattenfall, RWE, Fuji, Sabic en Yara. Schoonmaakpersoneel neemt werkzaamheden over van de medewerkers ter plaatse, zodat die zich volledig kunnen richten op het productieproces. De mangatwacht en de brandwacht zijn twee voorbeelden van deze zogenaamde taakintegratie.

mangatwacht asito

Hoe werkt het

Alleen al door de indrukwekkende afmetingen van veel fabrieksterreinen is de industrie voor de schoonmaak een uitdagend speelveld. De loodsen, kantoren, kleedruimtes, kantines en fabrieksgebouwen vragen allemaal om een specifieke schoonmaakintensiteit en -methode. Daarnaast zijn er op deze vaak enorme locaties veel handelingen nodig om het productieproces continu en veilig te laten draaien.

Dat snijvlak van 'reguliere' schoonmaak en andere belangrijke taken is precies waar breed opgeleide schoonmakers van waarde kunnen zijn via taakintegratie. De schoonmaakkrachten kennen de fabriek door en door, beheersen lokale processen en veiligheidsprocedures en zijn veel aanwezig.

"Met de juiste diploma's en trainingen op zak is de schoonmaker bij uitstek degene om onverwachte verstoringen en geplande productiestops veilig te begeleiden."

Ook in het geval van een 'full stop' of 'turnaround', waarbij een hele fabriek stilstaat en groot onderhoud wordt uitgevoerd, zijn bekwame en breed opgeleide schoonmakers van grote waarde.

Asito mangatwacht en brandwacht

Twee van de belangrijkste gediplomeerde 'nevenfuncties' die Asito schoonmaakkrachten uitvoeren zijn de mangatwacht en brandwacht; beide essentieel voor de veiligheid in de industrie. Bij het werken in besloten ruimtes of met (brand)gevaarlijke stoffen zijn de mangatwacht en/of brandwacht bij de Arbowet verplicht. Medewerkers hebben immers het recht op een veilige werkomgeving.

Zowel de mangatwacht als de brandwacht bewaken van buiten af de veiligheid van degenen die in besloten ruimtes aan het werk zijn. Vaak zijn dit, zeker in de zwaardere industrie, plekken waar de omstandigheden op zijn zachtst gezegd niet comfortabel zijn. Vanzelfsprekend komt de brandwacht in beeld wanneer er een vergroot brandgevaar is. Zowel de mangatwacht als de brandwacht houdt voortdurend bij wie er de werkplek in en uit gaan. Zij vertrekken als laatste wanneer iedereen veilig is en het werk is gedaan.

De voordelen van de schoonmaker als mangatwacht

Stel, er is een verstoring waarbij het productieproces stil komt te liggen en er reparaties moeten worden uitgevoerd in een besloten ruimte. Vaak wordt er dan een externe partij gebeld voor een mangatwacht. Deze moet naar de fabriek, doorloopt een verplichte lokale veiligheidstraining en wordt naar de plek in kwestie gebracht, vaak ver weg. Dit kost een hoop tijd en middelen. Een interne gediplomeerde medewerker zal de eigen werkzaamheden moeten neerleggen om mangatwacht te zijn, ook niet ideaal. Schoonmaakkrachten kennen de omgeving en de omstandigheden, verstoringen worden onder hun toezicht snel en veilig opgelost. Daarbij geldt in de industrie: hoe minder mensen op de vloer, hoe veiliger het werk. 

Meer taakintegratie

Naast de mangatwacht en de brandwacht zijn er Asito schoonmakers met de meest uiteenlopende extra diploma's en vaardigheden. Bij RWE maken de schoonmakers bijvoorbeeld sleutelplannen en begeleiden zij schilders en elektriciens over het terrein. Bij Vattenfall valt de voorwerker in als contactpersoon, coördineert verhuizingen en ontvangt derde partijen. Zo zijn er voor verschillende segmenten in de industrie nog veel meer manieren waarop taakintegratie in de schoonmaak waardevol is.

Meer weten over deze case?

Neem contact op met Jasper Smid, business development manager van industrie.

deel dit bericht op
industrie
kwaliteit