Schoonmaakverpakkingen worden gieters – een tweede leven voor plastic!
Plastic afval: het is een uitdaging die we allemaal kennen, hoe kunnen we het omzetten naar een waardevolle grondstof in plaats van verspilling? In ons pilotproject met HDPE-plastic verpakkingen, zoals flacons en jerrycans, werken we samen met Franciscus Gasthuis Ziekenhuis Rotterdam en de Houweling Group om deze vraag te beantwoorden. Door plastic een tweede leven te geven, zetten we een stap richting onze ambitie om in 2030 volledig circulair te opereren. Asito’s innovatiemanager Franne Anema vertelt over hoe deze samenwerking ons dichter bij een toekomst zonder afval brengt.
Plastic eindigt te vaak in de verbrandingsoven
Franne vertelt: “Onze plastic verpakkingen eindigen te vaak bij het restafval of bij het PMD-afval op de locatie van de klant. Beide opties betekenen dat waardevolle grondstoffen verloren gaan.” Bij restafval verdwijnen ze in de verbrandingsoven, Als je de berichtgeving over PMD-afval volgt, zoals besproken in het radioprogramma van NPO1, dan kun je je afvragen of dit de juiste aanpak is (NPOradio1, 2024). Deze verbranding staat haaks op de duurzaamheidsambities van Asito en de circulaire doelen die we willen bereiken.
De oplossing: ketensamenwerking voor een circulaire toekomst
“Om dit probleem aan te pakken, zijn we gestart met een pilot waarbij we HDPE-plastics inzamelen, niet alleen van ons eigen gebruik, maar ook van het ziekenhuis.” Het doel: deze verpakkingen buiten het reguliere afvalproces houden en hergebruiken of recyclen. Via het netwerk HerPakt kwamen we in contact met Houweling Group. HerPakt brengt partijen uit de gehele keten samen om (nieuwe) samenwerkingen te stimuleren voor de implementatie en opschaling van herbruikbare B2B verpakkingen. “In samenwerking met Houweling Group zijn we gestart met het ophalen van de HDPE- plastics. In een eerdere fase in de pilot hebben we ook keukenplastics ingezameld, maar hiervan bleek de kwaliteit nog niet goed genoeg om te recyclen. Daarom hebben we in deze pilot de focus gelegd op alleen Asito-plastics, met goed resultaat,” zegt Franne.
“In vier maanden tijd hebben we op één locatie maar liefst 321 kilogram aan HDPE-plastic verpakkingen ingezameld. Dit betrof alleen Asito-producten, die schoon genoeg waren om te recyclen tot nieuwe producten, zoals gieters.” Franne Anema, innovatiemanager Asito
De pilot werkt, maar er zijn uitdagingen.
De pilot heeft laten zien dat het mogelijk is om een transparante, circulaire keten voor HDPE-plastics te realiseren, maar het brengt uitdagingen met zich mee. De grootste uitdaging is dat de kosten van het inzamel- en recyclingproces nog niet evenredig verdeeld zijn, vooral door de logistieke kosten die met het inzamelen van de plastics gepaard gaan. Om echt impact te maken, is schaalvergroting noodzakelijk. Alleen op grote schaal kunnen de kosten dalen en kan een circulair model rendabel worden.
“Daarom zetten we nu de volgende stap: we werken samen met HerPakt, branchevereniging NVZ, internationale producenten, leveranciers en andere marktpartijen om dit initiatief verder te verbeteren en landelijk op te schalen. We hebben gezien dat transparantie binnen de keten noodzakelijk is om te weten waar het plastic naartoe gaat en om echt circulaire stappen te zetten.”
Deze pilot met HDPE-plastics toont aan dat een circulaire economie haalbaar is, maar alleen als de hele keten – van producenten tot afvalverwerkers – samenwerken. Ben je benieuwd hoe jouw organisatie kan bijdragen aan een circulaire toekomst? Neem dan contact op voor meer informatie over onze circulaire projecten en ambities.
Meer weten over deze case?
Neem contact op met Franne, innovatiemanager duurzaamheid.