Opleiden met impact: Asito leidt medewerkers op tot experts in zorgschoonmaak
Schoonmaken in de zorg is een vak apart. Dat weten Martin Eggermont en Miranda Bruning, vakopleiders bij Asito, als geen ander. Samen met collega’s op de werkvloer ontwikkelden zij een compleet nieuwe vakopleiding voor schoonmaken in een zorgomgeving. En dat deden ze met succes: de eerste vier testkandidaten slaagden met vlag en wimpel voor hun examen.
Bij Asito wordt elke medewerker intern opgeleid tot schoonmaker. Miranda vertelt: “Iedereen die bij ons start, volgt de basisvakopleiding. Hier leren we de fundamenten van het schoonmaakvak, zoals de juiste schoonmaaktechnieken en het gebruik van de juiste materialen.” Naast techniek is een goede werkhouding cruciaal. Miranda legt uit: “Schoonmaken is fysiek zwaar werk. De juiste technieken helpen om je lichaam zo min mogelijk te belasten, waardoor je het werk gezond kunt blijven doen.”
Met deze basiskennis zijn schoonmakers goed voorbereid op hun taken. Maar werken in de zorg vraagt om meer dan alleen de basis. Martin licht toe: “In een operatiekamer moet schoon écht schoon zijn. De eisen liggen hier vele malen hoger, vanwege de veiligheid van patiënten, medewerkers én de schoonmaker zelf. Als je bijvoorbeeld bloed moet opruimen of een gebruikte naald tegenkomt, moet je precies weten hoe je dit veilig aanpakt. De juiste kennis en technieken zijn onmisbaar om risico’s te voorkomen.”
Stap voor stap naar een opleidingsmodule
Branchevereniging RAS stelde richtlijnen op voor een specialistische vakopleiding in de zorg. Het examen wordt afgenomen door het RAS, maar het opleiden van medewerkers doet Asito zelf. Toen de richtlijnen beschikbaar kwamen, gingen Martin en Miranda aan de slag. Miranda vertelt: “We hebben de richtlijnen grondig bestudeerd, maar het was een uitdaging om precies te begrijpen wat er getoetst zou worden.”
Martin vult aan: “We hoorden van collega’s in de branche dat ongeveer de helft van de kandidaten de eerste keer zakt. Dat gaf ons de motivatie om het grondig aan te pakken. We besloten daarom om met een kleine pilotgroep te starten.”
Pilot in het Diakonessenhuis: leren van de praktijk
Deze pilot werd gedaan bij het Diakonessenhuis. Daar werken Mouna Goosen, objectleider bij Asito en Iris Bakali, projectleider bij Asito. Iris vertelt: “het was fijn dat we bij het Diakonessenhuis terechtkonden voor deze pilot. Ze stelden niet alleen ruimte beschikbaar, maar toonden ook vertrouwen in onze opleiding en het verbeteren van de schoonmaakkwaliteit in de zorg”.
Iris en Mouna zijn ervaren in het schoonmaakvak. Samen met twee andere collega’s vormden zij de eerste kandidaten voor deze nieuwe opleidingsmodule. “Iris en Mouna gaven ons waardevolle feedback tijdens het ontwikkelproces”, vertelt Miranda. “Hun expertise heeft de opleiding echt verbeterd.”
Voor Iris en Mouna was er een dubbele taak: het volgen van de opleiding én het toetsen van de lesmethode. Mouna vertelt: “Schoonmaakwerk gaat vaak op de automatische piloot. Je pakt je kar, gaat naar de afdeling en begint. Dat was wel even goed opletten. Ik moest weer even denken als schoonmaker en wat voor hen zou werken.” Iris vult aan: “De inhoud van de opleiding was erg diepgaand. We behandelden onderwerpen als bacteriën, cytostatica en het schoonmaken van isolatiekamers. Het was echt een specialisatie, veel uitgebreider dan de basisvakopleiding. Voor onze schoonmakers in de zorg is dit een hele mooie aanvulling op hun kennis en vaardigheden.”
Een erkend diploma
Gezien het lage slagingspercentage in de branche was de eerste examendag spannend voor zowel Martin en Miranda als de deelnemers. Mouna: “Ik vond het echt spannend. Maar eenmaal bezig voelde ik me op mijn gemak.”
Deze spanning bleek onterecht. Alle deelnemers slaagden met vlag en wimpel voor het examen. Martin vertelt: in tegenstelling tot de verhalen die we bij anderen hoorden, slaagden onze mensen in één keer. Daar kreeg ik echt kippenvel van’”.
Deze resultaten stemmen niet alleen positief voor de kwaliteit van de schoonmaak, maar ook voor de cursisten. Mouna: “Het is geweldig dat Asito medewerkers de kans geeft om een erkend diploma te halen. Voor sommige medewerkers gaat dit het eerste diploma zijn dat ze behalen. Dat betekent veel voor mensen.”
De succesvolle pilot wordt nu uitgerold als vaste opleidingsmodule binnen Asito. De eerste groep schoonmakers is inmiddels gestart met deze gespecialiseerde opleiding.
Meer weten over de vakopleidingen van Asito?
Neem contact op met Miranda, operationeel opleider.