bekijk

Hoe blijft een hightech omgeving als Benchmark brandschoon?

Bij een hightech productieomgeving zoals Benchmark draait alles om precisie. Een foutje van een stofdeeltje is al genoeg zijn om een productieproces te verstoren. Cleanrooms en white rooms moeten dus tot in de puntjes schoon zijn. Samen met Asito werkt Benchmark dagelijks aan het waarborgen van de hoogste hygiënestandaarden. Maar dat gaat verder dan alleen het trekken van een stofdoek. Hoe houd je cleanrooms stofvrij terwijl de productie op volle toeren draait? Welke rol speelt menselijk gedrag tijdens het schoonmaakproces? En hoe zorg je ervoor dat medewerkers goed getraind blijven in een omgeving waar de kleinste details tellen? In dit artikel duiken we in de samenwerking tussen Benchmark en Asito. We zijn in gesprek gegaan met Johan Mensink klantmanager Asito, Jan-Willem Gerrits objectleider Asito en Koos Visser en Lars Hergers, Facility Managers bij Benchmark Europe.

Benchmark

Samenwerking op maat: continu verbeteren

Benchmark en Asito werken al meer dan 10 jaar nauw samen met een duidelijke missie: de hoogste schoonmaakstandaarden behalen én behouden. “Onze cleanrooms zijn de kern van onze productie. Hier worden gevoelige elektronische componenten gemaakt waarbij absolute hygiëne vereist is.” zegt Koos. “Elke handeling telt. Daarom is de rol van Asito essentieel in het waarborgen van deze omgeving.” De samenwerking draait niet alleen om uitvoeren, maar ook om meedenken. “Het is geen kwestie van schoonmaken en weggaan,” vertelt Johan. “We zijn hier dagelijks bezig met optimaliseren, afstemmen en verbeteren.”  

De uitdagingen van cleanroomreiniging

Cleanrooms zijn geen standaard kantoorruimtes. Elke beweging, elk stofdeeltje en zelfs het gedrag van medewerkers heeft invloed op de hygiënestandaard. “In een cleanroom is menselijk gedrag een van de grootste bronnen van vervuiling,” legt Koos uit. “Daarom volgen de schoonmakers van Asito speciale trainingen waarin gedrag, werkwijze en zelfs looproutes worden besproken.” Dit gaat verder dan stofzuigen en dweilen. Er zijn verschillende ISO-classificaties voor cleanrooms, en elk type stelt andere eisen aan schoonmaak. “De kleinste fout kan gevolgen hebben voor de productie,” zegt Jan-Willem, objectleider bij Asito. “Daarom worden onze schoonmakers continu getraind en hebben ze specialistische certificeringen.”

De kracht van een goed getraind team

Schoonmaak in cleanrooms vraagt om kennis, precisie en discipline. Daarom krijgen alle cleanroomschoonmakers bij Asito specialistische trainingen via de VCCN (Vereniging Contamination Control Nederland). “Die trainingen zijn essentieel,” vertelt Johan. “Ze leren niet alleen hoe je een ruimte fysiek schoonmaakt, maar vooral hoe je je gedraagt in een cleanroom — rustig bewegen, onverwachte handelingen vermijden en weten hoe luchtstromen werken.” Het resultaat? Een schoonmaakteam dat zich bewust is van de impact van elke handeling.

benchmark

Innovatie als constante factor

Om de samenwerking naar een hoger niveau te tillen, zetten Asito en Benchmark in op innovatie. “We hebben al stappen gezet in digitalisering met een digitaal logboek voor meldingen en rapportages,” vertelt Johan, klantmanager bij Asito. “Daarnaast kijken we naar robotisering voor de schoonmaak van grote oppervlakken en slimme afvaloplossingen.” 

Benchmark staat open voor nieuwe technologieën, zolang deze aansluiten bij de hoge hygiënestandaarden. “We zijn een hightech bedrijf en vinden het belangrijk om ook in facilitaire processen te blijven innoveren,” aldus Lars. 

Een voorbeeld van innovatie is de introductie van duurzame schoonmaakmiddelen en handschoenen. “We blijven zoeken naar manieren om duurzame impact te maken zonder in te leveren op kwaliteit,” zegt Johan. 

Meer dan een standaard samenwerking

De kracht van de samenwerking tussen Asito en Benchmark zit in de betrokkenheid en het continu willen verbeteren. “Asito denkt mee, komt met oplossingen en staat altijd open voor nieuwe ideeën,” zegt Lars. “Dat is precies wat je zoekt in een partner.” En wat vinden de schoonmakers ervan? “We werken in een hightech omgeving waar precisie centraal staat. Dit maakt het werk uitdagend, maar ook heel waardevol,” zegt Marjolein, voorwerker bij Asito. “We zijn geen standaard schoonmakers hier — we zijn een essentieel onderdeel van het productieproces.”

Met nieuwe innovaties op komst en een focus op duurzaamheid kijken beide partijen vol vertrouwen naar de toekomst. Lars sluit af: “We blijven elkaar uitdagen en verbeteren. Samen zorgen we ervoor dat Benchmark niet alleen technisch vooroploopt, maar ook op het gebied van schoonmaak.” 

Benieuwd hoe Asito uitdagende omgevingen in de industrie schoonhoudt?

Neem contact op met Jasper Smid, business development manager.

deel dit bericht op
kwaliteit
industrie