Asito lanceert Workshop Goeddoen: Samen tegen verspilling
Bij Asito zetten we ons dagelijks in voor een duurzame en schonere wereld. Sinds 2021 werken we hard aan onze nieuwe duurzaamheidsambities. Om hier verdere invulling aan te geven, zijn we in begin 2024 gestart met de pilot workshop Goeddoen. Deze workshop is opgezet om onze medewerkers en de klant bewust te maken van hun rol in het tegengaan van verspilling.
Bewustzijn creëren bij onze medewerkers en de klant
José Albring, duurzaamheidsmanager bij Asito is de aanjager van het concept en vertelt: “De meest duurzame winst die we kunnen behalen is niet of minder gebruiken. De Workshop Goeddoen helpt onze medewerkers via een laagdrempelige manier het thema duurzaamheid beter te begrijpen en laat hun zien hoe zij in hun dagelijkse werkzaamheden verspilling kunnen verminderen. Daarnaast willen wij bewustzijn creëren bij onze klanten op het gebied van duurzaamheid. Het programma bestaat uit twee trainingssessies en een kort opvolgmoment om de voortgang te bespreken.”
Inzetten van duurzaamheidsambassadeurs
“De betrokkenheid van leidinggevenden en klanten is essentieel in deze pilot. Bij opdrachtgevers zoals ASR, ProRail, Defensie en de Universiteit Twente hebben we de eerste versies van de workshop getest en aangepast waar nodig. Leidinggevenden helpen de duurzame handelingen te borgen op de werkvloer en medewerkers te motiveren. Daarnaast zijn er schoonmakers die zelf ‘duurzaamheidsambassadeurs’ willen worden om hun teams te blijven inspireren en motiveren na de training. Deze ambassadeurs krijgen extra begeleiding om duurzaamheid onder de aandacht te houden.” Aldus José.
Voorbeeld uit de praktijk
Bij CBS Den Haag werd de workshop Goeddoen succesvol ontvangen. Operationeel leider Joyce van Ettekoven en voorwerker Hassan Nait Ali werkten met vijf medewerkers tijdens de eerste sessie. Ondanks dat onze dienstverlening bij CBS al erg duurzaam is, werd duidelijk dat er nog ruimte was voor verbetering. Voorwerker Hassan bij CBS Den Haag licht toe: “Een van de grootste aanpassingen was het besluit om afvalzakken met restafval en plastic op minder drukke dagen, zoals maandag en woensdag, niet meer standaard te vervangen, tenzij dit noodzakelijk is. Dit leidde tot een besparing van 220 vuilniszakken per week, verspreid over vijf verdiepingen.” Ook werd het gebruik van hervulbare ontkalker geïntroduceerd, wat leidde tot minder verspilling van de ontkalker. Manon Mastwijk, locatiemanager CBS Den Haag vult aan: "Duurzaamheid is voor ons een belangrijk speerpunt en nemen we standaard op in het programma van eisen bij elke aanbesteding. Onze doelstelling is om tegen 2030 zoveel mogelijk CO₂-uitstoot te verminderen."
Manon, locatiemanager CBS Den Haag: “Het helpt enorm wanneer een facilitaire partner, zoals Asito, actief meedenkt en bijdraagt aan onze duurzaamheidambities. Samen kunnen we op deze manier echt impact maken."
Nieuw beleid direct geïmplementeerd na succesvolle pilot
In overleg met de klant werd het nieuwe afvalzakbeleid enthousiast ontvangen en direct ingevoerd. Hassan heeft dit binnen het team opgepakt, en dankzij zijn inzet is de besparing nu standaardpraktijk. De afvalzakken worden op maandag en woensdag niet meer standaard vervangen, en is er sprake van minder afvalzakken en minder verbruik van ontkalker. De Workshop Goeddoen heeft bij CBS Den Haag concrete duurzame resultaten opgeleverd en laat zien hoe Asito’s medewerkers samen met klanten verspilling kunnen tegengaan. Door het nieuwe afvalzakbeleid wordt er bijna 50 kilo bespaart op jaarbasis. Dit is een prachtig voorbeeld van hoe kleine aanpassingen in het dagelijkse werk kunnen leiden tot aanzienlijke milieuwinst.
José Albring: “We hebben deze workshop inmiddels bij 5 grote opdrachtgevers gegeven en naast enthousiaste medewerkers hebben we ook al mooie resultaten behaald. Bij één klant hebben we het verbruik van ontkalker met maar liefst 30% teruggedrongen en bij een andere klant gebruiken we jaarlijks ruim 11000 minder afvalzakken een afname van ruim 20%.”
Samen voor een duurzame toekomst
Bij Asito zetten we ons actief in voor duurzaamheid door te werken volgens de R-ladder, een model dat ons helpt om verspilling te verminderen en materialen efficiënt te gebruiken. De R-ladder geeft de mate van circulariteit aan die verschillende strategieën van circulariteit weergeven. Bovenaan op deze R-ladder staan Reduce en Refuse, bij Asito zetten we volop in op Reduce: het verminderen van het gebruik van grondstoffen en materialen, met als doel de milieubelasting te verlagen. De workshop Goeddoen gaat in de komende periode bij andere klanten van start. Zo werken we samen, stap voor stap, aan een toekomst waarin duurzaamheid centraal staat en we onze impact op het milieu verkleinen.
Meer informatie over workshop Goeddoen?
Neem contact op via Jose Albring, Duurzaamheidsmanager.