Asito brengt FM professionals samen voor een inspirerende sessie over regeneratie
Verduurzamen van de facilitaire keten. Dat stond afgelopen weekend centraal in de skybox van het Asito Stadion. Tientallen professionals kwamen samen voor een inspirerende duurzaamheidssessie. De focus lag op een vernieuwend thema: regeneratie in de facilitaire wereld. Waar organisaties met duurzame ambities zich vaak richten op het verminderen van hun negatieve impact, gaat regeneratie een stap verder. Het doel is om landschappen en gemeenschappen actief te herstellen en versterken.
“Steeds meer organisaties nemen verantwoordelijkheid voor hun impact op de wereld. We wilden onze gasten inspireren om duurzaamheid naar een hoger niveau te tillen en regeneratie onderdeel te maken van hun dagelijkse werk,” aldus Patricia Verbeek, Sales Consultant Onderwijs bij Asito. Samen met regeneratie-expert Michael van der Meer van PHI Factory verkenden we de kansen om facility management écht duurzaam te maken.
Facility Management in beweging
De wereld van facility management staat voor grote veranderingen. Duurzaamheid is niet langer optioneel, het is een verplichting die ons allemaal aangaat. Maar hoe vertaal je deze urgentie naar de praktijk? Tijdens deze avond werd duidelijk dat het antwoord ligt in samenwerking, innovatie en het durven grijpen van kansen die nu voor het grijpen liggen. Onder leiding van Michael van der Meer kregen de deelnemers waardevolle inzichten in hoe ze impact kunnen maken, en dat allemaal nog voordat de voetbalwedstrijd begon! Na de inspirerende sessie zagen de deelnemers samen hoe Heracles met 2-0 de overwinning pakte tegen NAC Breda.
Michael deelde de laatste ontwikkelingen rondom duurzame transities en regeneratie in facility management. Hij deelde niet alleen trends en toekomstbeelden, maar vooral ook praktische handvatten waarmee deelnemers direct aan de slag kunnen. Van het verduurzamen van vastgoed tot het verminderen van afvalstromen: elke stap telt. Michael benadrukte hoe Asito niet alleen ambitieuze doelen stelt, maar ook een voorbeeld is voor andere organisaties. "Waar de Rijksambitie voor volledige circulariteit in 2050 ligt, zet Asito in op 2030. Dat vind ik een mooi voorbeeld om te stellen aan andere organisaties," aldus Michael. Hij wees ook op het belang van de sociale kant van duurzaamheid: "Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een plek bieden, ook in de schoonmaaksector, is iets dat vaak onderbelicht blijft. Asito pakt deze sociale kant juist heel goed op, en dat inspireert."
De impact van samenwerking
Een belangrijk thema tijdens de sessie was samenwerking. Erwin Pierik, manager Strategie & Onderwijs bij de MBO Raad, reflecteerde na afloop: "Ik vond het een erg goed verhaal. Michael legde goed uit wat er aan de hand is in de wereld en hoe we daarop in kunnen spelen. Ik werd me bewust van het feit dat ik zelf ook meer impact kan maken dan ik tot nu toe doe. Duurzaamheid begint bij jezelf, ondanks dat we nog een lange weg te gaan hebben. Met kleine stappen kun je een groot verschil maken, ook als kleine organisatie." Zijn woorden onderstrepen dat duurzaamheid niet alleen een opdracht is voor grote spelers, maar dat iedere organisatie haar rol kan pakken, juist door samen te werken en elkaar te versterken.
Edwin Noordink, contractmanager Saxion University: “Als grote onderwijsorganisatie hebben wij de verantwoordelijkheid om maatschappelijke rollen te vervullen, zoals het ondersteunen van start-ups op het gebied van duurzaamheid. Daar ligt een voordeel waar we meer gebruik van zouden moeten maken."
Edwin Noordink, contractmanager Saxion University: “Als grote onderwijsorganisatie hebben wij de verantwoordelijkheid om maatschappelijke rollen te vervullen, zoals het ondersteunen van start-ups op het gebied van duurzaamheid. Daar ligt een voordeel waar we meer gebruik van zouden moeten maken."
Samen impact maken
De boodschap die iedereen na deze avond meenam, was duidelijk: duurzaamheid begint bij jezelf én bij jouw organisatie. De sessie gaf concrete handvatten om direct mee aan de slag te gaan, en vooral ook de motivatie om dit samen te doen. Als professionals hebben we de kans om een directe positieve impact te maken op onze werkomgeving en de wereld om ons heen. De combinatie van inhoudelijke verdieping, netwerkgelegenheid en ontspanning maakte deze duurzaamheidssessie tot een groot succes. Het is tijd om die kansen te pakken en samen te werken aan een duurzamere toekomst.
Meer weten over onze duurzaamheidssessies?
Neem contact op met José Albring en ontdek hoe we samen stappen zetten richting een betere toekomst.