bekijk

Impact van de overgang op de werkvloer

Vroeg of laat krijgt bijna elke vrouw te maken met overgangsklachten, en deze kunnen ook op het werk een flinke impact hebben. Onderzoek laat zien dat meer dan de helft van de vrouwen hierdoor in meer of mindere mate wordt belemmerd in hun werk. In een bedrijf als Asito, waar veel vrouwen werken, is het daarom essentieel om hier aandacht aan te besteden en medewerkers de nodige ondersteuning te bieden.

Overgangsklachten aanpak Asito

De cijfers binnen Asito

Bij Asito bestaat 72% van het vaste personeel uit vrouwen, waarvan bijna 60% tussen de 40 en 59 jaar oud is. Volgens landelijk onderzoek van TNO (2022) heeft 55% van de vrouwen in deze leeftijdsgroep te maken met overgangsklachten die hun werk beïnvloeden. Bij onze schoonmakers ligt dat percentage zelfs nog hoger. Uit ons eigen DIX-onderzoek onder medewerkers bij Defensie blijkt dat 70% hinder ondervindt van deze klachten tijdens hun werk. Dit betekent dat 17 tot 20% van de vrouwelijke medewerkers bij Asito overgangsgerelateerde klachten ervaart.

overgangscijfers binnen Asito

Ella’s verhaal: Werken met overgangsklachten

Ella Duinkerken (52) werkt al meer dan tien jaar bij Asito. Ze maakte onder andere schoon in het gemeentehuis van Hoogeveen en werkt nu bij Trivium Packaging. Maar door de overgang kon ze een tijd lang helemaal niet werken.

Ella vertelt: "Rond mijn 45e begon ik vage klachten te krijgen. Ik voelde me niet fit, sliep slecht, en kreeg last van hartkloppingen. Daarna volgden allerlei andere klachten die uiteindelijk allemaal aan de overgang bleken te liggen. Het werd zo erg dat ik op een gegeven moment niet meer kon werken."

Op advies van haar huisarts ging ze naar een overgangsconsulent. "Die gaf me echt bruikbare tips. Ik heb een bloedonderzoek laten doen en neem nu extra vitamines. Ook haar voedingstips helpen me om me beter te voelen. Het gaat nu beter, met ups en downs. Ik werk minder uren, maar hoop dit langzaam weer op te bouwen. Mijn leidinggevende, Hennie Roossien, is heel begripvol en we pakken dit samen aan. Dat voelt echt goed!"

duurzame inzetbaarheid

Meer kennis en begrip voor de overgang

Veel medewerkers ervaren overgangsklachten, maar vaak is er nog te weinig kennis over dit onderwerp. Meer inzicht in de overgang helpt om klachten sneller te herkennen en er open over te praten. Zo wordt het makkelijker voor zowel leidinggevenden als medewerkers om het gesprek aan te gaan. Daarom heeft Asito binnen het Welzijnsportaal een speciale pagina gemaakt met uitgebreide info over de overgang, de mogelijke klachten en praktische tips om hiermee om te gaan.

Wat doet Asito nog meer?

Bij Asito moedigen we open gesprekken tussen medewerkers en leidinggevenden aan. Als een leidinggevende merkt dat iemand niet helemaal lekker in haar vel zit, of als een medewerker zelf aangeeft klachten te hebben, wordt er meteen een gesprek gestart. Zo’n open en begripvol gesprek kan al veel verschil maken. Samen kijken we dan wat er nodig is om het werk makkelijker vol te houden. Ons vaste team van adviseurs duurzame inzetbaarheid staat klaar om het management en leidinggevenden te ondersteunen met tips voor gespreksvoering en kan, waar nodig, passende oplossingen bieden.

Asito welzijnsportaal

We vinden het belangrijk dat iedereen fit, energiek en met plezier naar het werk gaat. Het welzijn van onze mensen komt altijd op de eerste plek. Daarom hebben we onlangs het Asito welzijnsportaal gelanceerd, een centrale plek waar je alles vindt over de verschillende ondersteunende programma’s die we aanbieden, met extra aandacht voor persoonlijke groei en vitaliteit. Onze adviseurs duurzame inzetbaarheid hebben hierin een belangrijke adviserende en ondersteunende rol richting management en leidinggevenden.

We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat iedereen zich prettig voelt op het werk en zich kan blijven ontwikkelen. Ook als de overgang een rol speelt in het leven van onze medewerkers.

Meer weten over onze aanpak?

Neem contact op met Cindy van Olphen, Adviseur Duurzame Inzetbaarheid.

deel dit bericht op